Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 25 dag masła lub margaryny
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki wody
- aromat waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier, aromat i kakao, powoli zagotować, mieszając, po czym odstawić do ostygnięcia (ewentualnie pół szklanki odlać na polewę). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Do przesianej mąki wymieszanej z proszkiem wlać żółtka, ostudzoną masę kakaową starannie wymieszać. Gdy ciasto będzie idealnie gładkie, dodać pianę i starannie wymieszać. Wysoką wąską blaszkę o długości 25 cm lub tortownice o średnicy ok. 24 cm wysmarować tłuszczem, napełnić ciastem i piec 50 - 60 minut w 180 C (stopniach Celcjusa, nie ma kółeczka). Przestudzone ciasto wyjąć z formy i ewentualnie polać lekko podgrzaną masą kakaową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach