Wysłany: Sro 19 Sty, 2005 12:00 Wieprzowina z kapustą :)
Składniki na 4 porcje:
- 80 dag mięsa wieprzowego na gulasz
- 2-3 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, kminek
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- łyżka mąki
- 100 ml bulionu (lub białego wina)
- 40 dag kiszonej kapusty
Mięso umyć, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki. W rondlu rozgrzać olej, umażyć na nim mięso (najlepiej w dwóch porcjach, po około 10 minut). Dodać cebulę i listki laurowe, smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Podlac bulionem lub białym winem oraz dwiema szklankami wody, przykryć, dusić około 30 minut. Następnie dodać osączoną i rozdrobnioną kapustę kiszoną, wlać jeszcze 2 szklanki wody. Przyprawić do smaku kminkiem i rozgniecionymi ziarenkami ziela angielsiego. Dusić kolejne 30 minut na średnim ogniu. Przed podaniem jeszcze raz przyprawić do smaku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach